Medovina
Proč pít medovinu – medové víno?
Naše medové víno je vyrobeno studenou cestou. Alkohol v něm vzniká přírodním vinným kvašením. Medovina – medové víno si tedy zachovává všechny blahodárné vlastnosti medu.
Lidé si ji oblíbili jakožto příjemné osvěžující pití během celého roku. I jako pití na zklidnění před spaním.
Doporučujeme ji pít vychlazenou z ledničky a nalévat do skleničky na bílé víno.
Naše medovina – medové víno
Chmelová
Receptura medového vína s chmelem byla používána již Kelty i Slovany. Chmel je bylinka, která zklidňuje zažívání i mysl.
My používáme zelené šištice poloraného žateckého červeňáku. Ty se v průběhu zrání macerují v sudu a předávají tak své blahodárné vlastnosti do medového vína. V kombinaci s medem je to učiněný zázrak.
V této medovině – medovém víně se prolínají jemná sladkost medu s decentní hořkostí chmele
Dubová
Tato medovina – medové víno je naší chloubou. Pyšní se vyvážeností jednotlivých chutí – sladkosti medu, přirozených kyselinek i dřevitých tónů. Tato medovina – medové víno dlouho zraje s dubových dřívím.
Dřevěné chipsy z francouzských či kanadských dubů zvýrazňují podmanivost celkového chuťového zážitku a obarvují nápoj do zlatavé barvy. Zároveň zanechávají příjemné dřevité tóny.
Kořeněná
Kořeněné medové víno zraje společně s dubovým dřívím, které zvýrazňuje medovou chuť i dodává zlatavou barvu. Po dobu zrání se v kořeněné medovině navíc dlouhou dobu maceruje bohatá směs staročeského i vánočního koření (hřebíček, skořice apod.)
Koření dodává medovině zajímavou jemnou chuť i aroma. Doporučujeme ji pít ohřátou na cca 40°C – 50°C – 60°C do širší skleničky, třeba whiskovky, s plátkem pomeranče nebo citrónu.
Lipová
Lipové medy jsou známé a hojně používané pro své účinky proti chřipce, nachlazení, proti kašli, zánětu průdušek a dalším onemocněním horních cest dýchacích. Lipová medovina má velice jemnou a nevšední chuť. Je plná slunce a příjemných letních vůní.
Polosladká
Propolisová
Propolis je pryskyřičná látka, kterou sbírají včely z rostlin. Včely ji během zpracování obohacují o enzymatické látky.
Medové víno s propolisem je kombinací blahodárných vlastností medu i tělu prospěšných účinků propolisu.
Chilli
Medové víno s chilli má příjemnou vůni po koření a jemnou pálivou chuť po chilli.
S kakaovými boby
Medové víno s kakaovými boby je tedy plné kombinací tělu prospěšných látek jak z medu, tak i z kakaových bobů. Prolínají se zde jemná medová chuť s postupným nástupem jemné chuti hořké čokolády.